BLÅBÄRSPAJ
Smakar förstås allra godast med färska blåbär, men även frysta går bra att använda. Variera fyllningen med hallon eller rabarber.

Vaniljsås eller glass är gott till.
Antal portioner: 8
Ingredienser
150 g smör 
3 1/2 dl vetemjöl 
1/4 dl kallt vatten 
Fyllning: 
4-5 dl blåbär 
1 msk potatismjöl 
2 msk strösocker 
1 ägg till pensling 
Ugn: 225°

Gör så här
1. Värm ugnen till 225°.
Mixa smör och mjöl till en smuldeg. Tillsätt vattnet, arbeta ihop degen och lägg den i plastfilm i kylen 1 timme.

2. Kavla ut degen. Klä en pajform med den, men spara lite till gallret. Nagga bottnen. Vik en aluminiumfolieremsa över kanten, så att degen inte glider ner. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut formen och ta bort folien.

3. Fördela bären i pajskalet. Blanda socker och potatismjöl och strö över. Sporra remsor av resterande deg och lägg dem som ett galler över. Pensla med ägg och grädda klart, cirka 10 minuter.

VANILJSÅS

Du behöver
90 g äggula (5)
85 g strösocker (1 dl)
1 vaniljstång
300 g grädde (3 dl)
100 g mjölk (1 dl)
 
Gör så här
Blanda äggulor, strösocker i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden.
Häll det sedan över äggulorna och blanda väl. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna.
Ta bort från plattan och häll över det i en skål och låt svalna.