Ingredienser
marinad
1 gul lök
4 dl rött vin
1 msk olivolja
5-6 enbär, krossade, (eller kryddnejlika)
1 kvist timjan
1 lagerblad
Gryta
500 g grytbitar av vilt (gärna hjort, vildsvin eller rådjur)
smör, till stekning
2 msk tomatpuré
salt
peppar, nymalen
200 g skogssvamp (t ex kantareller och karljohan)
2 gula lökar
1 morot
2 dl vispgrädde
0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
Gör så här
Dag 1: Gör marinaden. Skala och skiva löken grovt. Blanda den med resten av ingredienserna i en bunke. Lägg köttbitarna i marinaden, täck med plastfolie och ställ bunken i kylen över natten.
Dag 2: Sila marinaden och spara den till senare. Spara även de avrunna lökbitarna.
Bryn köttet i smör i en tjockbottnad gryta (ej oemaljerad järngryta; vinet i grytan löser ut järn som kan missfärga rätten). Bryn även löken från marinaden.
Häll på marinaden och tomatpurén. Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skiva under tiden svampen, hacka lökarna grovt och skiva moroten. Bryn alltsammans i en stekpanna och lägg ner det i grytan.
Häll på grädden och låt grytan koka i ytterligare 20 minuter. Tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Strö på lite hackad persilja och servera med ris eller potatis.