SKÅNE

LANDSKAPSVAPEN

HERTIG

KARTA

FLAGGA

H.K.H. Prins Oscar
H.K.H. Prins Oscar
Foto: Snott Foto: Snott
LANDSKAPSDJUR    
Kronhjort (
Cervus elaphus)
Artdatabankens status: Livskraftig
Artdatabankens trend: Finns framförallt i södra Sverige, men även på många platser i norr. Både utbredning och antal ökar.
Hot: Jakt
Fakta: En fullvuxen hane kan ha en mankhöjd på 150 cm.
Foto: Snott Foto: Snott

LANDSKAPSFÅGEL
Röd glada (Milvus milvus)

En rovfågel tillhörande familjen hökartade rovfåglar. Fram till mitten av 1800-talet var röd glada allmänt förekommande i hela Västeuropa och i södra Skandinavien. Under 1900-talet minskade den kraftigt på många håll och förekommer därför idag lokalt i Västpalearktis. Wikipedia

LANDSKAPSFISK
Ål

Europeisk ål, ofta benämnd enbart ål, är en långsträckt strålfenig fisk inom familjen Anguillidae.
Ålfiskar har en säregen anatomi och livscykel. 

Foto: Snott Foto: Snott
Landskapsträd
Pil (Salix)
Videsläktet eller pilsläktet är ett släkte i familjen videväxter, och växer som träd, buskar, ris eller örtlika dvärgbuskar. Träden i släktet kallas normalt pilträd, medan de mer buskliknande arterna oftast kallas vide. Wikipedia
 
Foto: TC Foto: TC

LANDSKAPSBLOMMA
Prästkrage (Leucanthemum vulgare)

Beskrivning. Prästkrage är en flerårig ört med oftast ogrenad stjälk som kan bli omkring sju decimeter hög. Bladen är enkla och spatellika, i kanten grovsågade. Prästkrage blommar i juni-juli. Blomkorgen sitter ensam i stjälkens topp och har vita tunglika strålblommor ("prästkragen") och gula rörlika diskblommor.
Artdatabankens status: Livskraftig

Foto: TC Foto: TC

LANDSKAPSÄPPLE
Aroma Äpple (
Malus domestic)
Aroma togs fram i Skåne på Balsgård. Det togs fram 1947 och är en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Efter provodling kom den ut på marknaden 1973. Den utsågs 2005 till landskapsäpple för Skåne. Frukten är stor och färgen är gul till grön med lysande röd täckfärg. Köttet är sprött och gulvitt med en söt, mild, aromrik, syrlig smak. Säsongen är mellan september och november och den kan odlas i zon I–IV.[ C-vitaminhalt 4-7mg/100 gram. Medelskördetid vid Alnarp (zon 1) 26 september. Sorten Amorosa är en röd mutation av Aroma och upptäcktes av John Orelind (Fruktodlare i Orelund, Rörum, Skåne) år 1982. Röda mutanter finns även från Norge. Amorosa kallas också för Röd Aroma. 

Foto: TC Foto: TC

LANDSKAPSRÄTT I
Äggakaka
En god rätt som smakar precis som fläskpannkaka. Lättatt göra och god.
Med lingosylt och mjölk, är det en perfekt lunch.

Klicka för recept.


 

LANDSKAPSINSEKT
Bokskogslöparen
 (Carabus intricatus Linnaeus) är långsträckt med långa, slanka ben. Kroppsfärgen är svart, men starkt blåaktigt metallglänsande. Täckvingarna har rader med en grovkornig skulptur. Arten blir 25–38 millimeter lång

LANDSKAPSSVAMP
Ängschampinjon
 

LANDSKAPSMOSSA
Skuggsprötmossa, Euryncium striatum
Växer vanligen i luckra, gröna eller gulgröna mattor. Ofta är skott och grenspetsar blekare än resten av skottet. Årsskotten är 4-8 cm långa, uppstigande och ibland nästan trädlika på grund av basala skottpartier utan grenar. De är fjädergrenade och ändarna på grenar och stam är ofta gradvis avsmalnande och böjda nedåt. 

Foto: TC Foto: TC

LANDSKAPSSTEN 
Flinta

Flinta är en bergart som till stor del består av kiseldioxid och har ett relativt glaslikt utseende. Den sydskandinaviska flintan brukar till färgen vara mörkgrå, blå, svart eller mörkbrun. Vid vittring får flintan genom vattenförlust en vit skorpa, som av humusämnen i jorden kan färgas röd, brun eller gul.

HÖGSTA VATTENFALL
Hallamölla
är Skånes största och högsta vattenfall med en sammanlagd fallhöjd på ca 23 meter. I fem olika forsar faller vattnet och utgör ett naturligt vandringshinder för havsöringen när den vill uppströms för att leka.
Forsakar, nr 2

HÖGSTA BERG
Magleröd, Söderåsen

I närheten av Magleröd på Söderåsen ligger nämligen Skånes högsta punkt, 212,2 meter över havet. När man vandrar Skåneleden mellan Gålarp och Magleröd, då passerar man alldeles nära.

LANDSKSPSSTJÄRNA
Schedar
Schedar eller Alfa Cassiopeiae (α Cassiopaiae, förkortat Alfa Cas, α Cas), som är stjärnans Bayer-beteckning är en ensam stjärna belägen i den mellersta delen av stjärnbilden Cassiopeja. Den har en skenbar magnitud på 2,24 är synlig för blotta ögat och nyligen gjorda beräkningar från NASA:s teleskop WISE bekräftar att Alfa Cassiopeiae är den ljusaste stjärnan i stjärnbilden. Baserat på parallaxmätning inom Hipparcosuppdraget på ca 14,3 mas, beräknas den befinna sig på ett avstånd på ca 228 ljusår (ca 70 parsek) från solen.

LANDSKSPSSTJÄRNBILD
Cassiopeja
Cassiopeja är en stjärnbild på norra stjärnhimlen, där stjärnorna bildar något som liknar ett W. Cassiopeja är cirkumpolär sett från Sverige. Den är en av de 88 moderna stjärnbilderna som erkänns av den Internationella astronomiska unionen. Wikipedia

LANDSKSPSLAV
Kalkvägglav
Kalkvägglav är en gulorange till brunorange, upp till 10 cm i diameter stor bladlav med breda, tvärrynkade kantlober. Bålens centrala delar består av smalare lober som till stor del är täckta av upprätt stående, isidieliknande, ogrenade, cylindriska till klubblika, 0,1–0,7 mm höga utskott.

LANDSKAPSGRUNDÄMNE
Aluminium.

Aluminium framställs av bauxit (lerjord), som innehåller mellan 50 % och 60 % aluminiumoxid.
Först tas ren aluminiumoxid fram genom en kemisk process. Aluminiumoxiden löses upp och elektrolyseras vid hög värme, så kallad smältelektrolys, i en speciell ugn. 

STÖRSTA SJÖ
Ivösjön
Ivösjön är en sjö i Bromölla kommun och Kristianstads kommun i Skåne och ingår i Skräbeåns huvudavrinningsområde. Ivösjön är Skånes största sjö. Sjön är 50 meter djup, har en yta på 50,1 kvadratkilometer och befinner sig 5 meter över havet. Ivösjön ligger i Ivösjön-Oppmannasjön Natura 2000-område och skyddas av fågeldirektivet.

STÖRSTA STAD
Malmö
Malmö är Sveriges tredje största tätort och Nordens sjätte största med 316 588 invånare i tätorten samt även länet Skånes residensstad. 

VÄSEN
Bäckahästen

Bäckahästen var i nordisk mytologi och skånsk folktro bäckens ande eller Näcken i hästskepnad.
Man sa att bäckahästen var ett lömskt rovdjur som lurade barnen att rida på dess rygg för att sedan dra ned dem i vattnet.