Kokt kalv i dillsås
800 g grytbitar av kalvkött
grönsaks- eller hönsbuljong från tärning
1 st gul lök i bitar
1 st morot i bitar
8 st vitpepparkorn
Dillstjälkar
Vatten
Salt
Dillsås:
5 dl kalvbuljong
1 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk ättiksprit (12%)
2 msk socker
1 st stor knippa dill, hackad
salt
vitpeppar från kvarn
Blanchera köttet genom att koka upp det i saltat vatten och sedan skölja av det under rinnande vatten.
Lägg köttet i en kastrull och slå på buljong så att det täcker. Dela grönsakerna i grova bitar. Lägg i lök, morot, vitpeppar och dillstjälkar. Koka tills köttet känns mört, cirka 50 minuter.
Sila av buljongen, plocka bort grönsaker och pepparkorn. Håll köttet varmt. Koka ihop buljongen så att det blir cirka 5 deciliter kvar.
Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen och grädden och koka såsen i 5 minuter.
Smaksätt med ättika, socker, salt och eventuellt peppar. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Tillsätt rikligt med hackad dill.