Foto: TC Foto: TC

Kalvstek med gräddsås
Recept enligt Tore Wretman
 
Vad går upp mot en klassisk kalvstek? Servera kokt potatis, kokta grönsaker och inlagd gurka till. Blir det något över är tunna skivor kalvstek ett utmärkt smörgåspålägg.
Antal portioner: 4
Ingredienser
1 kg benfri kalvstek 

1 gul lök 

1 morot 

smör till stekning 
salt och malen vitpeppar 


Gräddsås: 
3 dl köttbuljong 
2 dl grädde (valfri fetthalt) 
2 msk smör 
2 msk vetemjöl 
1 msk vinbärsgelé 
salt och malen vitpeppar
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Gnid in köttet ordentligt med salt och peppar och bryn det runt om. Skala och skär löken och moroten i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en ungssäker form och steken ovanpå.
Stek i ugn tills köttet får en innertemperatur på 75°. Håll köttet varmt i folie.

2. Sås: Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt grädden och buljongen. Du kan också hälla i den vätska som bildats i folien som håller köttet varmt. Låt koka i minst 15 minuter. Krydda med salt, peppar och gelé. Sila såsen.

Skär upp steken i tunna skivor och servera med såsen.